Skip to main content

La carn de vedella Plana de Vic, essencial per a la nostra alimentació

La carn de vedella Plana de Vic prové únicament de vedelles femelles de granges de proximitat. Gràcies a la seva alimentació controlada i natural i que són vedelles que tenen com a màxim 12 mesos de vida, Plana de Vic ofereix una carn amb més sabor i una textura més melosa.

La carn de vedella es caracteritza per tenir un gran poder nutricional i per ser rica en proteïnes i vitamines B12, del grup E, àcids grassos Omega 3, antioxidants i minerals com el ferro, potassi, magnesi, calci i zinc. A més, també és una carn que aporta un alt contingut de sarcosina que ajuda al desenvolupament dels nostres músculs i ens ajuda a mantenir-los sans, entre d’altres beneficis pel nostre cos.

Per fer-nos una idea de les propietats nutricionals de la vedella, si ingerim 100 grams de carn estem aportant al nostre organisme 136 calories, 0,4 hidrats de carboni, 27 grams de proteïna, 3,6 grams de grassa i 0,2 grams de fibra.   

Les propietats organolèptiques de la nostra carn de vedella Plana de Vic són fruit del control i de la traçabilitat des de l’origen fins a la comercialització a les botigues de Barcelona i a l’Economat de Vic. Podeu trobar gran varietat de peces de vedella des del filet, l’entrecot, la costella, el rodó de la cuixa, etc.

Així doncs, podem reafirmar que  la carn és un aliment que ha d’estar present a la nostra dieta perquè sigui equilibrada i variada. Les propietats de la carn de vedella femella i els beneficis que aporta a la salut fan que sigui considerada una de les carns més saludables i els experts recomanen el seu consum almenys un cop a la setmana.

Productes Plana de Vic, junts cuidem l'origen

Sovint llegim, o sentim a parlar dels productes de km 0, o dels productes de denominació d’origen, però poques vegades sentim l’expressió de producte d’origen, que té un significat molt diferent al que podem pensar habitualment o bé que estem acostumats.
 
I és que la filosofia d’origen té a veure en començar i acabar tot el procés, és a dir, des del naixement de l’animal fins al seu consum, passant per la vetlla de tot el seu creixement i influint en la seva alimentació.
 
Amb aquesta manera de pensar, a la Cooperativa ens ocupem de que els nostres animals es criïn seguint un procés tradicional i finalment també, aquests es consumeixin de manera natural.
 
L’origen comença en la seva alimentació, som productors del nostre propi pinso, amb grans qualitats vegetals i naturals, aquesta és la base de l’alimentació dels nostres porcs de Bruencí i de la nostra vedella.
 
L’objectiu és clar, criar els nostres animals sans, equilibrats i amb un alt valor gustatiu.
 
El procés continua a les granges de porcs on, a partir d’una determinat creuament genètica, aconseguim un porc amb una bona infiltració de greixos. Això és fonamental per a poder oferir una excel·lent gamma de productes (botifarres, bulls, lloms, llonzes, costella…) que es tradueix en el gust tradicional i cerca els sabors autèntics d’una bona elaboració.
 
Amb tot aquest procés de control i traçabilitat la Cooperativa Plana de Vic ofereix una alimentació sana a la població contribuint així en un bon desenvolupament del sector agroalimentari.
 

Avui cuinem costella de porc Bruencí Plana de Vic

Sovint us hem parlat del nostre porc Bruencí Plana de Vic, dels beneficis de la seva carn, etc. Però encara no us havíem proposat cuinar-lo.

En l’anterior pot us vam parlar sobre l’aprofitament de les parts del porc, on us vam presentar totes les peces de carn que podeu trobar a les nostres botigues Plana de Vic del nostre porc Bruencí de carn tendre i gustosa.

Són moltes les maneres en què es poden cuinar les diferents parts del porc. Avui però us proposem cuinar la costella de manera ben diferent i fàcil.

Aquesta és una recepta que podríem dir que s’ha posat de moda, potser és per la seva senzillesa, però de ben segur també ho és perquè agrada a grans i petits.

Els ingredients:

  • Costellam de porc (un quilo o quilo i mig, unes 16 tires enganxades)
  • Mel
  • Llimona
  • Pebre mòlt
  • Aigua
  • Sal

El procediment:

1. Pre-esclafem el forn a 150ºC i hi col·loquem la costella sal pebrada.

2. Agafem un bol petit i hi posem: 3 o 4 cullerades de mel, suc de llimona, pebre molt i finalment hi afegim aigua ( una tassa petita de cafè).

3. Quan la costella porta  una hora al forn sal pebrada, cal obrir el forn i amb un pinzell, cal pintar el costellam amb al barreja que hem fet al bol.

4. Al cap d’una hora i mitja més repetim el mateix procés de pintat del costellam.

5. Finalment, deixem entre l’última pintada que transcorri deu, quinze minuts i podem treure el costellam del forn, abans de servir-lo et proposem que li facis una última pintada i li afegeixis una mica de pebre mòlt.

Veureu que la costella finalment us ha quedat ben tendre i amb un aspecte daurat i brillant, la mel caramel·litza la costella donant-li un sabor i textura que provoca una festival al paladar.

Bon profit!

Del porc se'n aprofita tot

Des de temps remots que la carn de porc s'aprofita i es consumeix, de fet és la carn més consumida del món.  Actualment investigacions recents afirmen que aquesta carn hauria de formar part de l'alimentació habitual de la població a qualsevol edat donades les seves bones qualitats nutricionals.

Des del punt de vist nutricional, té un sabor molt agradable, de fàcil digestió i conté grasses i àcids grassos, cosa que la fa molt convenient per al seu consum, a més de ser una de les carns de menys cost al mercat. La carn dels porcs Bruencí Plana de Vic és un carn tendre i gustosa que proporciona colesterol bo i al cuinar-la no fa aigua. És una carn sana que prové de les granges de proximitat.

Es tracta d'una carn vermella, la qual conté més mioglobina (una proteïna similar a l'hemoglobina) que el pollastre o el peix. Encara que en cuinar-se es torna més pàl·lida, segueix sent carn vermella. El seu contingut gras, proteic i calòric varia segons la peça.

La carn de porc  Bruencí que trobaràs als nostres establiments es divideix en: llom canya, llonzat centre, llom sencer, llonzat Girona, pluma, panxeta A/pell, panxeta S/pell, presa, filet, costella, tira de costella, xurrasco, pernil rodó amb pota, pernil rodó sense pota, pernil york s/pell i s/pota, pernil S/os 3D, cap de llom, galtes A/os, galtes S/os, careta, orella, morro, papada, papada s/pell, cansalada gruixuda a/cotna i s/cotna, secret, mans, peus, espatlla S/os 3D, espatlla, york s/pell i s/pota.

Ja saps les qualitats de cada peça?

A Plana de Vic t’oferim la barbacoa ideal

L’estiu ens convida a celebrar trobades amb familiars o amb amics al voltant d’una barbacoa. A Plana de Vic som experts en carn i us volem deixar uns consells per ajudar-vos a que la vostra barbacoa sigui perfecte.

  • Tenir en compte quants serem a la barbacoa

És molt important saber quanta gent participarà a la barbacoa (BBQ). Tingues en compte que cada comensal sol menjar entre 350-400 grams de carn. Llavors cal comptar amb el pica-pica, les salses, el beure i les postres.

  • La selecció de la carn

Per poder tenir expertesa en el món de les barbacoes la carn que triïs ha de ser de màxima qualitat i amb un gust immillorable. A Plana de Vic  tenim la millor selecció de carn de porc Bruencí (Duroc), de vedella, de pollastre i de xai. Des de llom, cap de llom, broquetes, hamburgueses, botifarres, panxeta, costella, xurrasco, salsitxes, entrecots, etc.

A més, t’ajudarem i t’aconsellarem perquè puguis gaudir al màxim del dia.

  • Com cuinar la carn perquè et quedi excel·lent

Primer de tot has de preparar la barbacoa. Fes servir carbó com a font de calor perquè les brases duren molt i mantenen una potència constant. Per aconseguir que siguin perfectes cal que la graella no estigui molt a prop de les brases i cuinar les carns amb temps. Tingues en compte el temps de cocció perquè si és molt ràpid la carn no quedarà feta per dintre i tindrà un aspecte socarrimat per fora.

Abans de posar la carn a la graella deixa-la reposar almenys una hora perquè agafi la temperatura ambient. El truc dels experts és deixar-la al costat de la barbacoa perquè comenci a suar. Llavors si la vols aromatitzar pots posar romaní o farigola als laterals de la barbacoa perquè aquestes herbes li donin un toc a la carn.

Perquè la carn quedi tendre i gustosa és important cuinar-la amb paciència i no donar-li la volta a les peces fins que no estiguin ben fetes. A més, es molt important no posar sal a la carn abans de posar-la a la barbacoa, ja que la sal fa que la carn ens quedi seca per dins. És molt millor posar la sal a la part cuinada i després donar-li la volta.

  • Què més has de tenir en compte.

A més de tenir una carn excel·lent has de poder oferir un pica-pica que estigui a l’alçada de la carn. A Plana de Vic trobaràs els millors aperitius: patates, olives, fruits secs, fuets, formatges, etc. També oferim tot tipus de refrescs i la millor selecció de vins i caves d’origen que acompanyaran la teva barbacoa.

Per acabar també has de tenir present les postres. Sorprèn als teus convidats amb un assortit de gelats de La Fageda o amb una cistella de fruita del temps.

A les botigues i economat Plana de Vic trobareu tot el que cal perquè la vostra barbacoa sigui la millor! Amb els millors productes de proximitat i d’origen